Τέταρτη κινητικότητα στην Ιταλία στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS+ KA229 “Make me Live, I will Live, the World will Live”

To 2o ΔΣ σχολείο Νέας Ερυθραίας συμμετείχε την εβδομάδα 05/02/23-10/02/23 στην τέταρτη κινητικότητα του έργου ERASMUS+ KA229 “Make me Live, I will Live, the World will Live” και ταξίδεψε στην Ιταλία, συγκεκριμένα στην πόλη Comiso της Σικελίας.

Οι τέσσερις μαθητές/τριές μας Μεταξία Δ., Σμαράγδα Σ., Ιωάννης Π. και Αμαρίλτο Μ. με συνοδούς τις εκπαιδευτικούς κα Λάσκαρη και κα Κορωναίου συμμετείχαν με τους συμμαθητές τους από την Τουρκία, Ρουμανία, Ιταλία και Λετονία σε περιβαλλοντικές και πολιτιστικές δραστηριότερες.

Επισκεφτήκαμε το σχολείο Istituto Comprensivo «G. Verga» όπου μαθητές από την προσχολική, πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση μας επιφύλαξαν θερμή υποδοχή, με σημαίες, τραγούδια, χορούς. Ακούστηκαν οι εθνικοί ύμνοι των χωρών και ξεναγηθήκαμε στους χώρους του σχολείου. Η κάθε χώρα συμμετείχε με πολύ ενθουσιασμό στην οικολογική δράση δημιουργίας του «Πράσινου Τοτέμ» του έργου.

Υποδοχή και τελετή έναρξης του προγράμματος στο σχολείο Istituto Comprensivo «G. Verga» .
Ξενάγηση στους χώρους του σχολείου Istituto Comprensivo «G. Verga» και κατασκευή του » Πράσινου Τοτέμ»
Ξενάγηση στους χώρους του σχολείου Istituto Comprensivo «G. Verga»

Επισκεφτήκαμε το Δημαρχείο όπου μας υποδέχτηκε και μας καλωσόρισε η Δήμαρχος της πόλης.

Στην συνέχεια ακολούθησε ξενάγηση στο εκπληκτικό μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Comiso. Μέσα από τα εκθέματα των παλαιολοντικών και ζωολογικών τμημάτων, τα οποία αναδεικνύουν τις γεωγραφικές και χρονικές αλλαγές (εξαλείψεις) των ζώων στον πλανήτη μας, οι μαθητές κατανόησαν την ανάγκη λήψης μέτρων κατά της απώλειας της βιοποικιλότητας που συμβαίνει τη σημερινή εποχή και τη σχέση βιοποικιλότητας-κλιματικής αλλαγής.

Επίσκεψη στο Δημαρχείο και ξενάγηση στο ιστορικό κέντρο της πόλης Comiso μέσα από διαδραστικά παιχνίδια.
Ξενάγηση στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της πόλης Comiso

Τις επόμενες μέρες, οι μαθητές εξερεύνησαν τις πόλεις Κομίζο, Ragusa και Σαρακούσες και, μέσα από ξεναγήσεις και βιωματικά παιχνίδια, συνειδητοποίησαν την πλούσια πολιτισμική κληρονομία του νησιού όπου o Αρχαίoς Ελληνικός πολιτισμός, η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, το Βυζάντιο, οι Νορμανδοί και οι Άραβες διαμόρφωσαν με μοναδικό τρόπο την ιστορία και την αρχιτεκτονική του τόπου.

Ξενάγηση στο ιστορικό κέντρο τηε πόλης Comiso
Ξενάγηση στο κάστρο Ραγκούσα Donnafugata και χαλάρωση στην Marina di Ragusa

 

Ξενάγηση στις Συρακούσες, στην σπηλιά «Αυτί του Διονύσου», στο Ελληνικό και Ρωμαϊκό Θέατρο και στα Λατομία των Καπουτσίνων.
Ξενάγηση στον Καθεδρικό Ναό των Συρακουσών στο νησί Ορτυγία, ο οποίος έχει ενσωματωμένους τους δωρικούς κίονες του αρχικού Ναού της θεάς Αθηνάς (5ο αιώνα π.Χ)

Στη διάρκεια της επίσκεψή μας στην Ιταλία, αντιμετωπίσαμε επίσης ακραία καιρικά φαινόμενα κατηγορίας κόκκινου συναγερμού, με αποτέλεσμα να κλείσουν για δύο μέρες και για προληπτικούς λόγους τα σχολεία. Οι μαθητές/τριές μας, οι οποίοι/ες έτυχαν άριστης φιλοξενίας από ιταλικές οικογένειες, είχαν την ευκαιρία να δεθούν ακόμη περισσότερο με τους νέους τους φίλους/ες. Τέλος, και σε πείσμα των δυσμενών καιρικών συνθηκών, πραγματοποιήθηκε και το αποχαιρετιστήριο πάρτι στο οποίο λάβαμε τα πιστοποιητικά μας.

 

Κορυφή