Σύμπραξη σχολείων για την κλιματική αλλαγή

Όλα ξεκίνησαν στις 3 Αυγούστου 2021 στα Κριεζά της Εύβοιας. Μία πύρινη λαίλαπα έκανε στάχτη χιλιάδες στρέμματα δάσους. Η ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus ανέφερε: «Από το απόγευμα της Πέμπτης πυρκαγιές βρίσκονται σε εξέλιξη στο νησί της Εύβοιας και στο βόρειο κομμάτι της Αττικής, οι οποίες κατακαίουν τεράστιες δασικές εκτάσεις, τμήματα αστικού ιστού και αγροτικές περιοχές.» Μαθητές από 9 δημοτικά σχολεία της Εύβοιας και της Αττικής, που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να ευαισθητοποιήσουν τη σχολική και την τοπική κοινότητα σχετικά με την Κλιματική Αλλαγή και την καταστροφή των δασών και δημιούργησαν την «Σύμπραξη Σχολείων για την Κλιματική Αλλαγή«. Πραγματοποίησαν σχετικές δράσεις την Τρίτη 12 και Τετάρτη 13 Απριλίου 2022.

Συγκεκριμένα, σε διαδικτυακή εκδήλωση την Τρίτη 12 Απριλίου, μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς και σημαντικοί καλεσμένοι από τον χώρο της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, παρακολούθησαν ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις από τον περιβαλλοντολόγο κ. Ζαφειρίου, την υποδιοικητή Πυροσβεστικής υπηρεσίας Ιστιαίας κ. Καλτικοπούλου και τους κ. Ζιώγα και κ. Μωραΐτη, εκπροσώπους του ΕΚΕΤΑ (εταίρος στο ευρωπαϊκό έργο LifeTerra). Στο τέλος της εκδήλωσης οι μαθητές από τα σχολεία της Εύβοιας, της Κηφισιάς και της Πεύκης μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους από τις καταστροφικές πυρκαγιές του προηγούμενου καλοκαιριού προκαλώντας μεγάλη συγκίνηση στους συμμετέχοντες.   

Την Τετάρτη 13 Απριλίου, οι μαθητές των σχολείων της σύμπραξης, με συνοδεία εκπαιδευτικών, συμμετείχαν σε δράσεις ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινότητας σε κεντρικά σημεία των πόλεων τους (πλατείες και δημαρχεία) την ίδια ώρα (στις 11.00)

Το 2ο και το 3ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Ερυθραίας πραγματοποίησαν από κοινού παρέμβαση στην τοπική κοινωνία για να την ευαισθητοποιήσουν σε περιβαλλοντικά θέματα.

Συγκεκριμένα, οι μαθητές/τριες  περπάτησαν από το σχολείο τους μέχρι την Πλατεία Μικρασιατών της Νέας Ερυθραίας κρατώντας  πανό με περιβαλλοντικά συνθήματα, μοίρασαν βιοδιασπώμενα γλαστράκια στα οποία είχαν φυτέψει οι ίδιοι διάφορους σπόρους καθώς και φυλλάδια, τα οποία είχαν εικονογραφήσει, με τις οικολογικές τους ανησυχίες. Παρουσίασαν ένα θεατρικό δρώμενο σχετικό  με την κλιματική αλλαγή και συνομίλησαν με περαστικούς και καταστηματάρχες για την προστασία του περιβάλλοντος.

Την προσπάθεια των μαθητών στήριξε ο κ. Γεώργιος Σκορδίλης, αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Πρασίνου, Ανακύκλωσης,  Εθελοντισμού κι  Εξυπηρέτησης των Πολιτών του Δήμου Κηφισιάς ο οποίος άκουσε με μεγάλη προσοχή τους μικρούς μαθητές και τους υποσχέθηκε να βοηθήσει το σχολείο να δημιουργήσει περισσότερες πράσινες γωνιές και να το εξοπλίσει με κάδους ανακύκλωσης ελαίων. Στο τέλος της εκδήλωσης, ο αντιδήμαρχος μοίρασε σε μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς οικολογικές πάνινες τσάντες για την καταπολέμηση της πλαστικής σακούλας, αποδεικνύοντας τις ευαισθησίες του Δήμου σε περιβαλλοντικά ζητήματα.

Την επόμενη εβδομάδα της δράσης, ο Δήμος Κηφισιάς προχώρησε σε δεντροφυτέψεις γύρω από το σχολείο και προμήθευσε το σχολείο με αρωματικά φυτά για την δημιουργία πράσινων γωνιών από τους μαθητές.

Δείτε την αφίσα και φωτογραφίες από την εκδήλωση:

αφίσα 12-13

Το γεγονός καλύφτηκε από τον τοπικό τύπο και τον Δήμο Κηφισιάς:

Κορυφή