Ευρωπαϊκός Διαστημικός Οργανισμός  και Climate Detectives μέσα από το eTwinning έργο «The Amplified Blue Planet»

Δράσεις

Ευρωπαϊκός Διαστημικός Οργανισμός  και Climate Detectives

Οι Climate Detectives είναι ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης του Ευρωπαϊκού Διαστημικού Οργανισμού (ESA), σχεδιασμένο για να δώσει δύναμη στους μαθητές ως περιβαλλοντικούς ερευνητές. Μέσω αυτής της πρωτοβουλίας, οι μαθητές γίνονται ντετέκτιβ του κλίματος, χρησιμοποιώντας δεδομένα από δορυφόρους και επιστημονική έρευνα για να ερευνήσουν τα τοπικά περιβαλλοντικά θέματα και τις παγκόσμιες επιπτώσεις τους. Αυτή η δραστηριότητα προωθεί την κριτική σκέψη, την επίλυση προβλημάτων και την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση μεταξύ των μαθητών, ενθαρρύνοντάς  τους να αναλάβουν δράση για την αειφορία και την προστασία του περιβάλλοντος. Μέσω του προγράμματος Climate Detectives, ο ESA στοχεύει στην καλλιέργεια μιας νέας γενιάς νέων επιστημόνων και περιβαλλοντικών φυλάκων που είναι αφοσιωμένοι στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής.

ΣΤ: Οι μαθητές ερεύνησαν τη βιοποικιλότητα χρησιμοποιώντας δορυφορικά δεδομένα από το πρόγραμμα περιήγησης OE, αναλύοντας πώς αλλάζει η περιφερειακή βιοποικιλότητα με την πάροδο του χρόνου. Στη συνέχεια διερεύνησαν τον ζωτικό ρόλο των μελισσών στη διατήρηση της βιοποικιλότητας μέσω της επικονίασης και της τροφικής αλυσίδας. Για την αντιμετώπιση της υγείας των μελισσών, πρότειναν μια λύση βασισμένη στην τεχνολογία: μια έξυπνη κυψέλη που παρακολουθεί την ευημερία των μελισσών. Πρώτα δημιούργησαν τρισδιάστατα μοντέλα μελισσών από ανακυκλωμένα υλικά και στη συνέχεια τα χρησιμοποίησαν για να δημιουργήσουν και να εκπαιδεύσουν ένα μοντέλο «Google Teachable Machine» για να διακρίνουν τις μέλισσες που μεταφέρουν γύρη. Στη συνέχεια, δημιούργησαν ένα πρόγραμμα χρησιμοποιώντας το αποκλεισμένο λογισμικό Pictoblox και το μοντέλο μηχανικής εκμάθησης για να επιτρέψουν στους μελισσοκόμους να παρακολουθούν εξ αποστάσεως την υγεία της κυψέλης.

Η δράση «Climate Detectives» υλοποιήθηκε κατά την διάρκεια  του eTwinning έργο » The Amplified Blue Planet: A Journey in STEM, Earth Observation, Artificial Intelligence and Creative Writing for Environmental Awareness»

Κορυφή